El Pla del Penedès s’adhereix a 'Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025'
- Aquest distintiu, atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, projecta el poble a nivell internacional i destaca la riquesa i excepcionalitat del patrimoni agroalimentari i culinari català
El Pla del Penedès s’ha sumat a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25), una distinció que converteix Catalunya en la primera regió europea a rebre aquest reconeixement. Atorgat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), aquest títol destaca la riquesa i excepcionalitat del patrimoni agroalimentari i culinari català, consolidant el territori com a referent internacional.
El regidor Promoció econòmica i Turisme, Xavier Bàguena, ha subratllat que aquest projecte "dona visibilitat als cellers, comerços, restaurants i allotjaments del Pla del Penedès", i ha destacat que és “una oportunitat extraordinària per reforçar les relacions entre administracions, el sector agroalimentari i el sector turístic, projectant la nostra gastronomia local i internacionalment".
Un poble amb identitat gastronòmica
El Pla del Penedès és conegut per la seva oferta gastronòmica de qualitat. Entre els seus atractius, hi ha La Tasqueta Cal Miguelín, amb els esmorzars de forquilla i el premi al Millor Entrepà d’Espanya 2024; el Bar El Centre, que aposta per una cuina de proximitat i qualitat, amb una gran varietat de vins de km0; així com els nombrosos cellers locals, que ofereixen un ampli ventall de vins i caves de la zona. També cal destacar, al Pujolet, el Restaurant “Les Brases” amb la cuina tradicional, amb carns a la brasa i plats casolans.
Al poble també hi destaquen productes específics, com la Garlanda del Forn Carbonell, el xai del pastor, el Magí, els productes frescos del Super Edo Gual, les carns d’alta qualitat i proximitat de Cal Carnisser, i la Granja Guirigall, amb la producció de Galls del Penedès amb segell de qualitat europeu IGP. A més, l’Associació de Criadors de Gallines de Raça Penedesenca també s’ha adherit a CRMG25, reforçant així la presència del Pla del Penedès en aquesta iniciativa.
Esdeveniments destacats
Amb aquesta adhesió, l'Ajuntament compartirà esdeveniments i projectes amb Som Gastronomia, que es difondran a través de l’agenda del web https://somgastronomia.cat/, de les seves xarxes socials, i dels mitjans que es facin ressò. El primer acte on s’inclourà aquesta distinció serà la Festa de les Torrades, que tindrà lloc aquest cap de setmana. També inclourem la fira “De Soca-Rel”, a finals de maig. La Festa Major del Pla del Penedès de finals de juliol, on la gastronomia té un paper central, també comptarà amb la projecció de CRMG25.
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
El distintiu CRMG25 estableix eixos estratègics per situar la gastronomia catalana com a motor de desenvolupament sostenible, innovació, cohesió social i projecció internacional. L'objectiu és reforçar la gastronomia com un element essencial de la identitat cultural catalana, impulsant la seva visibilitat al món. Aquesta distinció es concedeix a regions que han demostrat una estratègia sòlida per promoure la seva gastronomia com a motor econòmic, turístic i cultural.
Més informació a: https://somgastronomia.cat/